Sveriges F3Aflygares forum

Du är inte inloggad.

#1 2013-06-27 16:30:40

Foppa
Medlem
Registrerad: 2006-03-24
Inlägg: 84

NM 2013

Hej
Vore trevligt om de som är med på NM kunde skicka lite bilder från tävlingen
Om möjlighet finns.

Mvh Anders F

Offline

 

#2 2013-06-28 00:59:14

Gunnar
Medlem
Registrerad: 2006-03-20
Inlägg: 99

Re: NM 2013

http://nordic13.jemtegaard.net/index.cgi?gallery
Går sen vidare till dropbox med massor med bilder..

Man kan även se domare som har en övertro på hur stilla man kan hålla en penna i luften.. Sånt fick vi väl bort på Harry Nilssons tid i Sverige!! Ootroligt!!!

Offline

 

#3 2013-06-29 22:41:30

Fredrik Lundberg
Medlem
Registrerad: 2007-11-15
Inlägg: 183

Re: NM 2013

Dessvärre samma domare som dömde upp deltagarna från finland på NM 2011!
Tyvärr så hände exakt samma sak på detta NM med samma domare, villket syntes klart och tydligt på poängen.

Senast redigerat av Fredrik Lundberg (2013-06-29 22:44:40)

Offline

 

#4 2013-06-30 01:17:08

bem
Medlem
Från: Filipstad
Registrerad: 2010-03-28
Inlägg: 306

Re: NM 2013

Hej,

Tillbaka efter NM, jag var med i Nordic klassen.
Själv blev jag 7:a i Nordic, som jag är nöjd med.
Bäste svensk blev Fredrik Lundberg, på 2:a plats, jag på 7:e, Alexander Moberg 10:a och Joakim Sandström 11:a.
Segrare i Nordic blev finnländaren Ilmari Rönkä.
Lagsegern i Nordic gick till Finland med Sverige på andra plats.

I FAI F3A klassen kom vår enda deltagare Johan Brorsson på plats 12.
Lassi Nurila stod som segrare i FAI F3A klassen efter de 3 finalflygningarna (F-13) där de 5 bästa från grundomgångarna (P-13) gjorde upp om medaljerna.   
Lagsegern i FAI F3A gick till Finland följt av Norge och Danmark.
Resultat i FAI F3A och Nordic klasserna:
http://nordic13.jemtegaard.net/index.cgi?results

Svensk domare i FAI F3A klassen var Bengt-Erik Söderström och i Nordic Johan Brorson (han var även domare i F3A finalomgångarna såg jag).

Yngste och äldte tävlande?
Yngst - Alexander Moberg, Sverige, 16 år. Älst - Dag Øiseth Larsen, 76 år!

Modeller och annan utrustning?
Här var det en salig blandning och lite förvånande fanns inte så många Wind S Pro som ju är så vanliga i Sverige. Här fanns t ex Xigris (i olika årgångar/versioner), Nuance, Amethyst, Arixtra, Episode, Angels Shadow, Vanguish, Axiome (i olika årgångar/versioner), Gaudius, Synergy, MythoS 125E, Spark, Onas, Avioneta, Apaze, Opium, Twister. Wind S Pro.
Det var två modeller som hade contraroterande propellrar, en modell i Nordic (Angels Shadow) och en i FAI F3A (Wind S Pro).
När det gäller motorer var det ca 4 st som hade YS 4-taktare (i olika versioner) och resten elmotor. Radio såg jag många Futaba (både 14MZ och den nyare 18MZ), nån Graupmer MC-32 och MC-24, nån JR och troligen några till som jag ej såg.

Tävlingen:

S k modellprocessing utfördes på tisdagen där modellen mättes (inom 2000 x 2000 mm), vägdes (max 5000 gram) - med 1% tolerans. Här fick en av svenskarna banta ner sitt plan genom att plocka bort en av två mottagaraccar i modellen samt ta bort hjulkåporna för att klara viktgränsen. Man kollade även att failsafen funkade dvs att motorn stängdes av om sändaren stängdes av (=förlust av signal). Ljudkontroll utfördes inte men max nivån är 94 dB (enl FAI reglerna). FAI tävlingslicensen kollades också. Man fyllde även i en lapp med lite info om modell, motor, radio, servon.

För egen del var det kul att få vara med i Nordic. Många nya människor och många nya intryck att smälta.
Försökte titta på andras flygningar, både i FAI F3A klassen och Nordic för att får tips att kunna förbättra mitt eget flygande så småningom. Jag satt även två dagar och skrev ner poängen i FAI F3A klassen åt den svenske domaren Bengt-Erik Söderström och då satt man ju och kollade på alla flygningar lite noggrannare vilket var intressant.

4 omgångar kunde genomföras både i FAI F3A och Nordic klasserna plus 3 finalflygningar med de 5 bästa ur grundomgångarna i F3A.
Lite överraskande blev det att man redan på tisdagen, som egentligen bara vara officiell dag för modell processing och övningsflygning, bestämde att genomföra en omgång F3A och Nordic och detta gjordes för att vädret var OK då och väderleksprognosen inte såg så bra ut för efterföljande dagar.
Onsdag bjöd på en del regn men en omgång F3A och Nordic genomfördes utan problem.
Torsdag blev mestadels soligt och varmt väder med endast svag vind och en omgång  i bägge klasserna genomfördes.
Fredag blev molningt och blåsigare, en omgång  bägge klasserna genomfördes dock samt en omgång finalflygning, men flera "väderflygningar" fick genomföras av Joakim Sandström för att kolla molnbasen. En flygare fick flyga om de två sista manövrerna p g att hans modell försvann in i molnen på slutet.
Fredag kväll blev det bankett med god mat och trevligt sällskap.
Lördag var de två resterande finalflygningarna och prisutdelningen.
Prisbordet var ganska späckat - i bägge klasserna fick plats 1-3 indiviuellt varsin medalj plus pokal, plats 1-3 i lag varsin plakett samt alla som varit domare fick en varsin flaska "dricka". De som kom på plats 1-3 i F3A resp. Nordic fick även presentkort från tävlingens sponsorer, liksom de yngsta deltagarna. Alla fick även ett diplom där det står namn, klass, poäng, placering.

De som valt att bo på Hvam vidergående skole (naturbruksgymnasium), vilken alla finländare, 3 svenskar (varav 2 i husvagn på området) och många av norrmännen (danskarna bodde på annat ställe), hade trevlig samvaro på kvällarna. Bra med gemensamt ställe att bo på, tycker jag. Här kunde man förutom boende få frukost och middag varje dag. Boende var i elevrum med gemensamma duschar/toaletter. Jag bodde där hela vistelesen och åt alla dagar vilket gock på 2 tusen NOK vilket får anses billigt. En "mobil" kortläsare som kommunicerade via en mobiltelefon som arrangören hade gjorde all betalning smidig för alla deltagare, som att handla i en affär.

Ett pilotmöte genomfördes en kväll där främst Nordic klassen diskuterades och vissa beslut togs.

Bra och mindre bra under tävlingen:

+ Bra standard på boende och mat
+ Flexibelt genomförd tävling
+ Många trevliga människor
+ Gemensamt boende
+ Bra flygfält och bra öppen manöverzon
+ Fint prisbord

- Verkade vara för få domare?
- Tävlande fick hoppa in som skrivare åt domare
- En del ändringar i tider trängde ej igenom till alla tävlande (t ex att man startade kl 10 istället för kl 09 fred-lörd, att tävlingen började med första omgång F3A redan kl 14.15 på tisdag vilket Johan Brorsson ej fick reda på förrän han anlände strax dessförinnan)
- Sverige saknade gemensam tröja/jacka, vilket de andra länderna hade (dock hade vi ett tält att samlas runt)
- Många undrade varför vi i Sverge bara hade en FAI F3A pilot med (vi förklarade att bl a tidpunkten sista veckan i juni var lite sämre för många och en del kunde inte ta ledigt från jobbet)
- Vi svenskar saknade kanske möjlighet att köpa en ordenligt lunch på flygfältet (det fanns dock korv och lite annat man kunde köpa) - personligen tror jag det kan vara bra att arrangören ordnar med en ordentlig lunch för de tävlande (mot självkostnad) och domarna
- I stort sett ingen publik och ingen skylt vid vägen att Nordiska Mästerskapen i F3A/Nordic "konstflygning" pågick (det fanns dock en skylt "Modellflygning" vid vägen).
Alexander Mobergs familj kom på besök en dag och så såg jag kanske en handfull andra människor som inte tillhörde de tävlandes skara under de dagar jag var där.

Nästa gång, om två år, skall Nordiska Mästerskapen genomföras i Sverige.

Lite bilder jag tog med mobilen under tävlingen nedan.
Om nån har nån bild på pristagarna i Nordic, individuellt och lag, så lägg gärna ut det här (jag tog ingen bild själv på det då jag stod ute vid prisutdelningen och kunde ej ta bild själv just då).

/Bo



Senast redigerat av bem (2013-06-30 01:43:22)

Offline

 

#5 2013-06-30 01:20:30

bem
Medlem
Från: Filipstad
Registrerad: 2010-03-28
Inlägg: 306

Re: NM 2013

Fler bilder.
/Bo



Offline

 

#6 2013-06-30 01:22:30

bem
Medlem
Från: Filipstad
Registrerad: 2010-03-28
Inlägg: 306

Re: NM 2013

Å de sista bilderna.
/Bo


Bifogade bilder

Offline

 

#7 2013-07-01 09:00:32

edvard
Medlem
Registrerad: 2006-03-24
Inlägg: 325

Re: NM 2013

Hej!

Tack för alla bilder och information om tävlingen.

Jag tycker att det är synd att endast en Svensk deltog i F3A. Jag har under flera år motionerat för att UO ska vara med aktiv när det gäller att gå igenom listan på tävlande för att hitta potensiella tävlande till NM, EM och VM. Tyvärr har motionen/motionerna inte gått igenom.

Anders J frågade mig om jag ville åka ca 3 veckor innan tävlingen. Jag hade gärna åkt om framförhållningen varit bättre. Jag kan inte planera om min semester på tre veckor för tävlingen. Det är oartigt mot våra grannar att vi i Sverige inte gör det yttersta för att skicka kompletta lag till NM-tävlingar. En arrangörsnation planerar och beräknar ekonomi för ett antal tävlande. Många tävlande - lägre kostnad per tävlande - få tävlande högre kostnad per tävlande, osv. 

Det finns många argument för att skicka kompletta lag till NM osv. Dessutom är kostnaden för förbundet marginell eftersom de tävlande får betala allt själva.

Än en gång, tack för text och bilder!

Edvard

Offline

 

#8 2013-07-01 12:29:37

Foppa
Medlem
Registrerad: 2006-03-24
Inlägg: 84

Re: NM 2013

Hej

Tack för bilder och reportage från NM
Grattis till andraplatsen Fredrik.

Många har nog problem att åka i Juni till ett NM.
Många arbetsplatser stänger i Juli så det kan vara rätt svårt att få ut semester i Juni månad.
Håller med om att arbetet att ta ut tävlande måste ske tidigt för att den tävlande skall få god tid att planera och förbereda sig för deltagande.

Offline

 

Sidfot