Sveriges F3Aflygares forum

Du är inte inloggad.

#1 2007-01-25 13:28:33

Johan Broström
Medlem
Från: Norsjö
Registrerad: 2006-04-01
Inlägg: 76
Webbsida

Domare under SM/RM

Hejsan allihop.

Under F3A-tinget förelåg en flitig debatt huruvida vi skulle dra ner antalet domare i klasserna Nordic och Sport. Beslutet som fattades var i alla fall att vi skulle behålla antalet domare i alla klasser under kommande år. Det vill säga 3 domare/klass under UT-tävlingar och 5 domare på SM/RM. Det här är en rekomendation från F3A-tinget och förslag fanns på hur man skulle kunna uppnå målen på domarantal. Bland annat pratades det mycket om att låta piloter (med domarlicens) döma i de klasser de själva inte tävlar i.

Min fundering är om vi (som var på tinget - ni andra behöver inte ta åt er) spände bågen lite för långt i vårt beslut. Vi är i en situation där det behövs 3 domare för vanliga nationella tävlingar, 5 domare för SM/RM men bara 4 för att arrangera ett NM. Till nästa F3A-ting bör vi kanske fundera lite på det... generad

Under tiden.... finns det möligtvis några frivilliga piloter (med domarlicens) som känner för att sitta i domarstolen någon eller några omgångar under SM/RM på Högkulla i sommar? Sedvanliga fördelar utlovas... cheers

Med vänliga hälsningar
/ Johan Broström, tävlingsansvarig MFK Bunten


ps. nu är det flygarväder här uppe. De 31 minusgraderna har stigit till närmast tropiskt varma -15 nu. big_smile Problemet ligger väl snarast i att röja upp de 55 cm snö vi har på fältet   roll

Senast redigerat av Johan Broström (2007-01-25 13:29:45)

Offline

 

#2 2007-01-25 20:52:26

Bosse H
Medlem
Registrerad: 2006-03-22
Inlägg: 66

Re: Domare under SM/RM

Hej Johan!

Som det ser ut nu planerar jag att komma till SM:et.
Saker kan ju ändra sig under tiden.roll

Men om jag är där, kan jag ställa upp och döma någon eller några omgångar.

Fördelar är alltid trevligt wink

Helt plötsligt har vi vinter sad

/Bosse

Offline

 

#3 2007-01-26 10:33:41

Johan Brorsson
Medlem
Registrerad: 2006-12-26
Inlägg: 208

Re: Domare under SM/RM

Hej, Jag tycker detta med rekomenderat antal domare är bra. Det är mycket bättre att vi isåfall har färre tävlingar och håller en hög kvallite på dessa. (Hög kvalite=många domare) Ifall man har få domare blir det lättare irritation kring placeringar och poäng! Man skall inte glömma att man kan ha mycket trevligt på tex ett väl planerat träningsläger där alla hjälps åt. Många är så inriktade på tävling (jag också). Tänk tex att ha en 3dagars träningshelg med 1.5 dag domarkurs och 1.5 dag träning där man hjälps åt och bedömmer varandras flygning inte med poäng utan bara upplyser respektive pilot om villka misstag han/hon upprepar. En sådan typ av träff behöver inte bli så dyr, och skulle säkert ge en hel del.

Jag räknar med att komma upp till norr i sommar och kan därmed var med och dömma lite om det kniper.

/ Johan

Offline

 

#4 2007-01-26 11:35:40

Johan Broström
Medlem
Från: Norsjö
Registrerad: 2006-04-01
Inlägg: 76
Webbsida

Re: Domare under SM/RM

Hej.
Jag håller helt och fullt med dig i dina funderingar Johan. Jag anser också att det bör vara minst tre domare på tävlingar. Helt enkelt för att få en rättvisare bild av vad som händer i flygsektorn. Frågan är bara om vi i Sverige ska ha högre domarstandard (fler domare) på vårt nationella mästerskap än på det internationella mästerskap som går av stapeln 3 dagar senare. big_smile

Jag tackar så mycket på för informationen att ni dels har planer på att komma hit upp och för möjligheten att, om det kniper, anlita er som domare under en del av tävlingen... 

/ Johan Broström, Norsjö

Offline

 

#5 2007-01-26 11:46:21

David
Administratör
Registrerad: 2006-03-05
Inlägg: 470

Re: Domare under SM/RM

Fast det finns en väsäntlig skillnad mellan NM och en svensk tävling. På NM anses 4 domare ge en högre standard än 5 domare. Detta röstades igenom i finland vill jag minnas. 4 domare blir en dommare per deltagande nation. Tidigare när det var 5 domare på NM så ställde värdnationen upp med två domare, vilket ansågs kunna vara fördelaktigare för dem.

Fast om typ island kommer på NM så måste vi nog köra 5 domare tongue

/David

Offline

 

#6 2007-01-26 16:08:35

Gunnar på jobbet
Gäst

Re: Domare under SM/RM

smile                                                                                   smile

Hejsan alla i vintermörkret som snart byts ut mot vårvärmen!!

Eftersom man under ett antal år stött och blött detta med domarproblematiken, dels som domare arrangör och väldigt sällan pilot..

Som pilot blir man ofta självblind, man ser inte sina egna fel, och därmed inte förstår vad domaren ser och dömmer ner för! Jag har ju under ett antal år nyttjat piloter som domare, visst belastar det piloten under tävlingen, kanske blir resultatet lite sämre, men veckan efter när piloten står och tränar inför nästa tävling, så har han ju tränat att gradera ner andras flygningar. Han kan därmed filosofera fram en strategi för sin egna flygning vad han skall prioritera för att få så lite avdrag som möjligt. Detta innebär att nästa tävlingsresultat troligen blir bättre än om han inte har dömt.

Piloter som dömmer tar ju även med sig egna erfarenheter som gör bedömningen lättare än den som inte tränar på program.

Så min lilla tes är att F3A sverige mår riktigt bra av att ha pilotdomare.
Men jag efterlyste  att denna börda borde delas av alla, dvs det skall inte enbart drabba de som "lättast" ställer upp..

Nu kallar jobbet så jag får väl tänka mer någon annan gång!! //Gunnar visslar

 

#7 2007-01-27 00:16:53

Anders J
Gäst

Re: Domare under SM/RM

Hej alla!
Nackdelen med pilotdomare är att som flygare och som domare tittar man på flygningen på två olika sätt. Som pilot tittar man hela tiden efter nödvändiga roderkompenseringar och får då lätt tunelsyn så geometrin blir lidande. Man tittar bara efter om flygningen rak ut och att det finns ett flyt. Som domare tittar man mer på helheten. En pilot som dömer faller lätt in i sitt tunnelseende och letar korrigeringar och drar för dessa istället för att dra för de fel som finns. Dvs geometrin glöms lätt bort. Detta är ett problem som många pilotdomare dras med. Dessutom är den här problematiken ofta orsak till den oenighet om poäng som ibland råder mellan domare och flygare.
Idealet vore därför om vi kunde ha välutbildade och intresserade domare som inte flyger. Det finns ett gäng som går domarkurser och vill döma. Tyvärr har skaran decimerats pga av hetska påhopp, bla på F3a-tinget, istället för lugn och saklig kritik.
Vi flygare bör tänka efter lite mer ibland!

Mvh Anders Johansson
Linköping

 

#8 2007-01-27 17:51:41

Bosse H
Medlem
Registrerad: 2006-03-22
Inlägg: 66

Re: Domare under SM/RM

Hej!

Jag köper inte riktigt Anders J:s resonemang. cool

Jag är helt övertygad om att piloter klarar av att vara domare, och inte bara döma efter det som man tittar på som pilot.

/Bosse

Offline

 

#9 2007-01-27 18:30:14

Gunnar
Medlem
Registrerad: 2006-03-20
Inlägg: 99

Re: Domare under SM/RM

Hejsan igen!

En förutsättning för att kunna sätta sig som domare, är ju att man vågar döma ner för de fel man ser. Man får ju inte favorisera, det är ju inte enskilda piloters åsikter som skall påverka domsluten, utan den domarhandledning som sportingkoden ger. Men jag har ju en åsikt om att den skall skärpas, dels av den anledningen att det skulle bli mindre diskussioner. Det som hände 1996 under Em i Tjeckien, var ett klart nederlag för all bedömning i sporten. Pete Cappelman dömde nollor på "kvickrollar". Juryn ansåg ju att "eliten" inte kunde göra fel på kvickrollar..

Det fanns en tid då man riktigt såg hur modellen bromsades under kvickrollen, man kunde även höra klart och tydligt hur modellen skrek "FOPPA" när vingen blev urstallad!

Det är inte rättvist! Det är inte korrekt! Och det gör ont i själen att se.

Man beundrar ju ett antal riktigt duktiga piloter, men när jag såg CPLR kvickrollar från EM, lyftes min inte alltför lätta rumpa från stolen. Nog sagt om det, han anpassar sig också för att säkra sin placering på EM..

Men var ute på fältet idag, nu längtar jag efter vårvärmen. Så jag får lufta mina snötunga vingar.. // Gunnar

Offline

 

#10 2007-01-28 00:49:33

Bosse H
Medlem
Registrerad: 2006-03-22
Inlägg: 66

Re: Domare under SM/RM

HEJ! Gunnar

Det är klart att  vi vågar döma efter det vi ser.mad något annat vore främmande!!
Varför skulle vi favorisera någon pilot?? sad

Däremot har Du dock rätt i, att bedömningen av "kvick-rollen" är  ett problem.neutral

Om man läser kommentarerna på "RC-Universe" så borde manövern tas bort.

Det tycker jag med. lol

Jag håller även med, att viktgränsen kan tas bort.
Det blir "lättare" wink att bygga då.

/Bosse

Offline

 

#11 2007-01-29 13:14:34

edvard
Medlem
Registrerad: 2006-03-24
Inlägg: 325

Re: Domare under SM/RM

Hej!

Tycker att det är bäst med icketävlande engagerade domare.
Enligt min uppfattning skall synpunkter på domare tas med AU-konstflyg och ingen annan. Det skall även göras vid sidan om med små bokstäver. Vi skall, enligt min uppfattning, vara rädda om de som vill dömma. Positiva omdömmen sporrar, negativa oavsett om vem, kan göra att duktiga domare väljer att inte dömma.

Saknar protokollet från 2006 års ting!

/Edvard

Senast redigerat av edvard (2007-01-29 13:16:27)

Offline

 

#12 2007-01-29 21:28:23

Johan Brorsson
Medlem
Registrerad: 2006-12-26
Inlägg: 208

Re: Domare under SM/RM

Jag håller med dig Edvard icke tävlande domare är givetvis bäst.
Men å andra sidan hur skall vi lösa detta på ett vettigt sätt?
Säg att vi skall ha fem domare på ett sm, om vi då räknar med att
att alla domare skall ha resersättning mat och ordnat boende skulle denna kostnad för arrangerande klubb troligen bli så hög att ingen vill arrangera.
Jag tycker vi skall hjälpas åt att göra det bästa av situation.

/ Johan

Offline

 

#13 2007-01-30 07:37:43

anders
Medlem
Registrerad: 2006-04-26
Inlägg: 88

Re: Domare under SM/RM

Hej igen!
Det finns något som kallas startavgift. Den används för att täcka de kostnader som arrangören har. Det gäller naturligtvis också att utbilda domare så att de finns spridda i landet.

Mvh Anders

Offline

 

#14 2007-01-30 12:20:31

Johan Broström
Medlem
Från: Norsjö
Registrerad: 2006-04-01
Inlägg: 76
Webbsida

Re: Domare under SM/RM

Hej Anders, och alla andra...

Det finns ett par uppenbara fördelar med att anlita piloter som domare - om de känner för det själva.
Som arrangör är det självklart så att det blir billigare att leja in till exempel Bosse och Johan under det kommande SM/RM här uppe i Norsjö, helt enkelt för att de ändå ska hit och tävla. Naturligtvis kommer det att bli fråga om en viss kompensation här också, men det handlar inte om att helsponsra en resa komplett med uppehälle till Västerbottens inland för 5 personer.

Som tävlande måste jag också säga att det finns fördelar av att bli dömd av en erfaren pilot. Jag är helt övertygad om Anders J, Bernt, David, Thommy, Edvard och de andra F3A-piloterna får se betydligt fler Nordicprogram per sommar än de flesta domare i Sverige. Skulle vi utbilda tillräckligt många "icketävlande domare" för att göra det enkelt att få tag på nämnda domare och göra resekostnader/logikostnader någorlunda drägliga för arrangerande klubb är det min fasta övertygelse att de flesta domare bara skulle ha möljlighet att döma en, eller på sin höjd 2 tävlingar per år.

Missförstå mig inte nu. Jag är helt inne på att det ska finnas en stor och kompetent domarkår i Sverige! Jag är bara också så pass realistisk att jag vet vad det innebär.

Jag anser att man under SM/RM, där det krävs 5 domare i varje klass, ska kunna ta in i alla fall två piloter som domare - om det finns frivilliga sådana. Hur duktiga domare vi än har i Sverige är det inte helt sannolikt att vi ska lyckas få tag på 5 domare som klarar av, eller känner för, att sitta och döma två hela dagar - från morgon till kväll -, i tre olika klasser, utan att tappa koncentrationen. Det måste ju finnas en anledning till att domare under EM/VM inte dömer hela dagar -  eller? Det kan ju ändå inte bara vara för att de ska ha möjlighet att gå på sight seeing? Om man då kunde dela upp arbetsbördan på fler människor, vore det då inte en bra sak?

Under våren kommer det att arrangeras en domarkurs i Västerbotten. Jag hoppas att Anders J och/eller B-E har möjlighet att hjälpa till med den. ( Jag kommer att ta personlig kontakt med er senare i den frågan smile ) När den är klar kommer vi att ha ett antal engagerade och intresserade nya medlemar i vår lilla F3A-cirkel. Jag förutsätter att, med hänvisning till ovanstående inlägg av andra, de kommer att bli inbjudna att döma tävlingar söderut. Till Linköping är det ju ändå bara 100+ mil och till Trollhättan bara 125..   smile

Med vänliga hälsningar
/ Johan Broström, Norsjö

ps. är inlägget rörigt beror det nog på en portion klippa/klistra innan jag blev någorlunda nöjd... smile

Offline

 

#15 2007-02-01 07:09:09

anders
Medlem
Registrerad: 2006-04-26
Inlägg: 88

Re: Domare under SM/RM

Hej igen, igen!
Givetvis är det så att det, i nuläget, är svårt att klara en tävling utan att ha piloter som dömer. Johan hittade den springande punkten i inlägget före det här. Att de piloter som dömer ska vara frivilliga. Gunnar verkade vara inne på en mer "socialistisk" linje med någon slags fördelningssystem.
Jag håller fast vid att det finns problem med piloter som dömer. Det kan så vara att Bosse är nöjd med poängen. Men det kan lika väl vara det att pilotdomare ser på flygningen på samma sätt som han och drar av poäng med samma tunnelseende som Bosse. (Det är inget personligt påhopp Bosse utan bara ett exempel på hur de skulle kunna vara.)

Samma problem gäller vid träning. Bästa hjälpen får man av någon som inte alls kan flyga utan "bara" kan Sporting Code. Åsa var skoningslös som tränare.:
-Avalanchen är inte riktigt rund på toppen, och sen går det snett också!
-Men modellen är stallad det är vårt för...
-Ska den inte vara rund och ligga rakt i djupled?
-Jo men..
-Gör den så då!

Anders Johansson

Offline

 

#16 2007-02-01 13:04:48

Stefan Olsson
Gäst

Re: Domare under SM/RM

Hej på er!
Har läst era inlägg om domare på tävlingar.
Med risk för att trampa gamla F3A-flygare på tårna, delger jag min åsikt.
Jag förstår inte varför det inte skulle räcka med tre domare på ett SM.
Jag är inte säker på att det blir rättvisare bedömning bara för att man ökar domarantalet.
Vi måste ju lite på att våra domare gör ett bra jobb och då ser jag inte behovet av fler än tre.
Det är bättre att man har färre välutbildade domare på tävlingarna än att arrangörerna skall ha fullt jobb att överhudtaget få ihop domare.
Jag kan tom tänka mig att flyga inför bara två domare tex vore det lagom i Nordic och Sportklassen.
I Arestiklassen flög vi ofta med två domare t.o.m på SM.
Då försvinner säkert snacket om att de tävlande "känner sig tvungna" att ställa upp som domare, frågan är hur fokuserade de är på sin domaruppgift när de själva tävlar på samma tävling.
Jag ser hellre att det blir fler tävlingar med färre domare än motsatsen om det nu går så långt.

Ha de så bra!
Stefan

 

Sidfot